5.NESİL MOBİL İNTERNET TEKNOLOJİSİ

5G, MOBİL TELEKOM SEKTÖRÜNE NE GİBİ FAYDA VE YENİLİKLER SAĞLAYACAK?

İspanya, Dünya Mobil Kongresinde 5G modemleri tanıttı. Türkiye ise 5G ye 2020 yılında geçmeyi hedefliyor. 5. nesil mobil internet teknolojisi bizim için ne ifade edecek?? Mobil internet ağı teknoloji tarihinin 34 yıllık bir mazisi var. Finlandiya’da yapılan test ve çalışmalarda ilk kez G teknolojisiyle data alışverişi sağlandı. Tam 10 yıl sonra 1992 yılında 2G, ve 2001 yılında 3G teknolojisiyle tanıştı dünya. 2012 yılına ise 4G teknolojisi kendini tamamladı.

Türkiye 4G teknolojisi ile geçen yıl tanışırken bu yıl Samsung Barcelonada düzenlenen Dünya Mobil Kongresi’nde 5G modemlerle ilgili büyük bir tanıtım yaptı.

5G teknolojisi mevcut 4.5 G den çok daha yüksek hızlı internet erişiminin yanı sıra, kapsama/erişim alanında da önemli yansımaları olacaktır. 5G ile birlikte, yüksek hızlı mobil internet bağlantıları, daha hızlı sayfa geçişi, mobilden daha hızlı video indirme, daha kaliteli mesajlaşma ( sms ) ve daha kaliteli görüntülü görüşme gibi kullanıcıya daha fazla fayda sağlayan bir teknoloji oluşacaktır. Fabrikalarda daha düşük gecikmeli veri iletimi, ultra yüksek güvenilirlik ve erişilebilirliğin sağlanması bekleniyor. Ayrıca farklı standartlarda haberleşen tüm makinelerin birbirleriyle konuşabilir hale gelmesi hedefleniyor.

ÇALIŞMALAR NASIL BAŞLADI?

Bundan tam 9 yıl önce NASA , makinalar arası iletişim için yeni bir mobil ağ geliştirmek üzerine çalışmalara başladı.

2012’de New York Üniversitesi NYU WIRELESS isminde bir ar-ge merkezi kurdu.

2012’de Huawei, Samsung, Telefonica Europe ve Fujitsu İngiliz hükümetinin desteğiyle Surrey Üniversitesi’nde 5G teknolojileri üretmeye ve geliştirmeye başladı. Mayıs 2013’te Samsung ilk 5G sistemini kurdu.

2013’te Japonya 5G’ye geçti. Fransa 2015’te 5G teknolojisini test etmeye başladı.

5G NEYİ İFADE EDİYOR?

4G teknolojisinin ardından çeşitli araştırmacılar, artan veri boyutlarından dolayı yeni bir sistemin daha gerekli olduğu kararına vardılar ve geliştirilecek olan bu beşinci nesil sisteme de 5G adını verdiler. 3G veri aktarım hızı saniyede 28 megabit, 4G'de bu hız 100 megabit, 5G'de ise bu hız gigabit seviyesinde. 5G , saniyede 500 megabyte indirme hızı olan teknolojinin adı! Bu 100 GB olan 4K bir filmi 4 dakıkadan daha az bır zamanda indirebileceğimiz anlamına gelir.

SİNYALLER HAVADA UÇUŞACAK!

Sinyallerin havada uçması , kablolama gibi altyapı yatırımlarına ihtiyaç olmayacağı anlamına geliyor. Samsung’un tanıttığı bu modem interneti tıpkı cep telefonu gibi havada uçuşan sinyallerden alacak bunu ev içindeki tanımlı cihazlara dağıtıp paylaştıracak. Yani artık kabloya gerek kalmayacak.

5G VADİSİ AÇIK TEST SAHASI İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

BTK’nın 17. kuruluş yıl dönümü toplantısında “5G Vadisi Açık Test Sahası İşbirliği Protokolü” tüm tarafları ile birlikte imzalandı.

“5G Vadisi Açık Test Sahası İşbirliği Protokolü” imza töreninde konuşan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, “17.yılımızı "5G Vadisi-Açık Test Sahası" ile taçlandırıyoruz. BTK olarak hedefimiz; ülkemizin de bu yarışta var olması, dünyada 5G ile ilk tanışan ülkelerden biri olması ve bunu yaparken de tüketici konumundan üretici konumuna geçmesi.” dedi.

Sayan, 5G Vadisi’nde, BTK, üniversiteler ve işletmecilerin işbirliği ile hayata geçirilecek yenilikler hakkında önemli bilgiler verdi. “5G ve Ötesi teknolojilerin AR-GE, ÜR-GE ve testlerinin yapılacağı bir altyapı kurulacak. Akademisyenler, araştırmacılar, doktora öğrencileri ve start-up’lar gibi 5G konusunda teknoloji üreten herkes bu açık test sahasından faydalanabilecek. 5G Vadisi Açık Test Sahası; elektronik haberleşme sektörünün tüm paydaşları için yeni AR-GE fırsatlarına olanak sağlayacak. Test Sahası; kamu-üniversite-işletmeci-sanayi işbirlikleri bağlamında etkili araştırmalar ve projeler yürütülmesine ve ekosisteme katma değeri yüksek iş imkânları oluşturarak istihdama katkı sağlayacak.” diye belirtti.

5G NİN GSM OPERATÖRLERİNE SAĞLAYACAĞI FAYDALAR NELERDİR?

Geleceğin mobil iletişim ihtiyaçları için yüksek kapasiteli, kişiselleştirilmiş ağ ve hizmet çözümleri sunulmasını doğurduğu gerçeğini atlamazsak -hernekadar şuan 5G teknolojisine ihtiyaç yok sesleri yükselse de- 5G teknolojisi iletişimin kalitesini ve içeriğini zenginleştirecek ve mobil tarafta yepyeni olanaklar yaratacak çözümler içeriyor.

5G teknolojisi baz istasyonlarının dinamik olarak kolayca programlanabilmelerini ve radyo erişim ağları mimarisine yönelik çalışmaları da hedefliyor.

Mevcutta Türkiye’de geleneksel RAN (radio erişim ağı) tipi sabit kapasiteli baz istasyonları kullanılıyor ve bunlar mobil operatörler üzerinde ciddi bir maliyet yükü oluşturuyor. Mesela işyerlerinin yoğun olduğu Maslak'ta bir baz istasyonunun kapasitesi gece, yerleşim bölgesi olan Ataşehir'deki ise gündüz atıl kalabiliyor.

Cloud-RAN ile baz istasyonlarının bir kısım modülleri buluta taşınıyor ve bu kapasitenin gerektiği yerlerde, ihtiyaç duyulduğu oranda kullanılması sağlanıyor. Bu özelliği ile Cloud-RAN, gsm operatörlerine ve tüketicilere maliyet avantajı sağlayacak gibi görünüyor.

TÜRKİYE’NİN 5G SÜRECİ NASIL İLERLİYOR?

İsveçli Ericsson geçen Ocak ayında Türkiye’nin ilk 5G testini yaptı. İlk denemede 22 gigabitlik hıza ulaşıldı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan 2020 yılında 5G’ye geçileceğini bildirdi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, BTK ve TÜBİTAK, 5G’nin Türkiye’ye uygulanması için çalışmalar yürütmektedir.

  • Kubilay ERDOĞAN
  • 18.10.2017
  • Mobil Operatör, Gsm Operatörleri, Sms

Kategoriler

Yeni Haberler

Popüler Servis Tarifeleri

Bosnet Katma Değerli Servisler / Bosnet Corporate kategorisindeki son kullanıcı tarifeleri genel olarak; yoğun telefon çağrısı alan işletmeler tarafından,

Ayrıntılı Bilgi

Bosnet Katma Değerli Servisler / Bosnet Media kategorisindeki son kullanıcı tarifeleri genel olarak; televizyon, radyo, internet gibi bir çok mecrada program

Ayrıntılı Bilgi