Geçtiğimiz günlerde Hürriyet Gazetesin’de yayımlanan bir habere göre,Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi’nden bir yetkili Türkiye’de indirilen uygulamaların vergilendirilmesi ile ilgili “Mükellefin Türkiye'de KDV mükellefi olmaması nedeniyle bu işlem üzerinden hesaplanacak KDV'yi içeriği cep telefonuna yükleyen kişinin beyan edip ödemesi gerekmektedir" açıklamasında bulundu.
Bu açıklamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Maliye Bakanlığı, 2009′da da Google ile buna benzer bir vergi mücadelesine girmiş ve Google’ın başvurduğu mahkemelerden istediği sonuç gelmemesi nedeniyle Google, Türkiye’de vergi mükellefi olmuştu.
Açıkçası konuya ilişkin olarak bir düzenleme yapılması gerektigini düşünüyoruz. Uygulamada ilgili kuruluşun ülkemizde vergi mükellefi olmamasından kaynaklı olarak yapılan alış verişe ilişkin olarak bu işlemi yapan kişinin vergi dairesine gidip beyanname vermesi pratikte çok mümkün görünmüyor. Yapılan alış verişin miktarı ve sıklığı düşünülür ise tüketicilerin her bir işlem için vergi dairesine gitmesi ve beyanname vermesi gerçekten çok zor bunun altından ne tüketiciler nede vergi daireleri kalkamazlar, bu sebeple konuya ilişkin olarak daha net bir çözüm yolu bulunması gerekmektedir.. Tüketicinin özgür iradesi ile bu alış verişi yapmasınında bireyin iradesine ipotek koymak olacagı ve engellenemeyecegi düşünülür ise konuyla ilgili yeni ve uygulanması kolay bir yöntem oluşturulması gerekmektedir. Buradaki asıl mesele ise aynı hizmeti ülkemizde sağlayan şirketlerin yerel vergi mevzuatından dolayı ilgili işleme ilişkin olarak vergi mükellefi olmalarından kaynaklı olarak kazançları vergilendirilirken yurt dışından hizmet veren şirketlerin vergilendirilememesinden kaynaklı olarak adil rekabetin sağlanamaması ve beraberinde ürün-hizmet ithalati ile ülkemiz cari açıgına bu durumun katkı sağlamasıdır. Sürdürülebilir bir rekabetin sağlanması için mutlaka konuya ilişkin çözüm yolları üretilmelidir. E-ticaret ve M-ticaretin gün geçtikçe artması ile bu gibi durumlar ile daha fazla karşı karşı kalmaya başlayacagız. Türkiye’de yerleşik uygulama geliştiricilerinin desteklenmesi ve uluslararası rekabette öne geçmeleri için konuya ilişkin gerek vergi düzenlemeleri gerekse devlet desteklerinin oluşturulması gerekmektedir.
3G hizmetiyle mobil bilgisayardan ve cepten internet hizmeti alan abone sayısı 2012 yılının ilk çeyreğinde 8 milyon 941 bine ulaştı. Son rakamları bizimle paylaşabilir misiniz?
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK)’nın 2012 2.çeyrek resmi pazar verileri raporuna göre Haziran 2012 sonu itibariyle ülkemizde toplam internet abone sayısı 18.316.557 dir.Xdsl abone sayısı bir önceki çeyrek rakamlarına göre azda olsa düşüş göstermiş ve 6.632.661 olmuştur. Buna karşın bir önceki çeyrek verilerine göre mobil genişbant internet abone sayısı toplamda 10.649.948 olmuştur. Toplam abonenin 1.859.250 kişisi Mobil Bilgisayar üzerinden kalan 8.790.698 kişiside Mobil Cepten İnternete bağlanmışlardır. Bu rakamların 2012 3.çeyrek verilerinde artarak devam edecegini düşünüyoruz. Ülkemizde % 88,5 penetrasyon ile hizmet veren mobil işletmecilerin toplam abone sayısı 66.14 milyon’dur. Haziran 2012 sonu itibariyle toplam 3G abone sayısı ise 37.7 milyona ulaşmıştır ve 3G abone sayısı 2G abone sayısını bu yılın mart ayı itibariyle geçmiştir. Gün geçtikçede mobil geniş bant abone sayısı hızla artmaktadır.
Mobil uygulamalarla ilgili tüketiciden vergi alınırsa tüketici sizce buna nasıl tepki gösterir?
Uygulamada yaşanan indirmelerde bir azalma söz konusu olur mu?
Şüphesiz olumsuz bir etkisi olacaktır,ancak bu etkinin tüketici nezdinde oluşturacagı tepkiyi bugünden bilmek çok zor,ancak uygulama indirme sürecine çok ciddi etkisi olacagı kesin. Tüketici bu uygulama indirme işlemini yapmaktan imtina edecektir. Mevcut mevzuat her bir uygulama indirimini takiben vergi dairesine gidip beyanname vermeyi şart koşuyor 1,5 TL lik bir uygulamayı indirdiniz bunun için beyanname vermek, gerek zaman gerekse iş kaybı açısından daha pahalıya mal olacaktır. Bu sebeple uygulama pratigi olmayan bu mevzuatın temel ticarete zarar vermeyecek ve tüketiciyi rahatsız etmeyecek şekilde yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Sizce nasıl bir çözüm yoluna gidilebilir?
Yerli ve yabancı firmalarin arasında vergi adaletinin sağlanması gerekiyor,aksi halde yerli şirketlerin bu şartlar dahilinde bu rekabete uyum sağlaması mümkün olmayacaktır.Sürdürülebilir rekabet için devletin vatandaşın satınalma hakkını koruması gerekse şirketlerin temel ticaretine uluslararası ortamda gelişerek devam edebilmesi istihdam yaratabilmesi,ar-ge faaliyetlerine kaynak aktarması,ülke ekonomisine katkı sağlayabilmesi için desteklenmesi gerekmektedir.. Çözüm yolunun tüketicilerin her bir alım sonrası vergi dairesine gidip beyanname vermesi olmadıgı çok açık, bu var olan ticareti tamamen bitirecektir, ancak ilgili yurt dışı şirketlerinde burada vergi mükellefi olması sağlanabilir veya yerel şirketlere de aynı vergi ayrıcalığı tanınabilir örnegin uygulamalarda ÖİV ve KDV kaldırılabilir..Böyle vergide adalet hem vatandaş hemde müteşebbis tarafında sağlanmış olacaktır.
-
Kubilay ERDOĞAN
-
30.10.2012
-
Mobil Uygulama, Mobil Yazılım